Demokrasi

ARTIKEL 19 Setiap orang berhak untuk bebas menyuarakan pendapat dan ekspresi; hak ini termasuklah kebebasan untuk berpegang kepada pendapat tersebut tanpa gangguan dan mencari, menerima dan menyampaikan maklumat dan idea melalui pelbagai media tanpa mengira sempadan.

ARTICLE 19 Everyone has the right to freedom of opinion and expression; this right includes freedom to hold opinions without interference and to seek, receive and impart information and ideas through any media and regardless of frontiers.

ARTIKEL 29 Setiap orang mempunyai tanggungjawab kepada komuniti di mana perkembangan penuh dan bebas personaliti mereka boleh berlaku. Dalam menikmati hak dan kebebasannya, ia adalah terbatas dengan undang-undang yang berperanan untuk melindungi mereka demi mengiktiraf dan menghormati hak-hak dan kebebasan lain dan memenuhi keperluan moral, aturan awam dan kebajikan semua dalam masyarakat demokratik.

ARTICLE 29 Everyone has duties to the community in which alone the free and full development of his personality is possible. In the exercise of his rights and freedoms, everyone shall be subject only to such limitations as are determined by law solely for the purpose of securing due recognition and respect for the rights and freedoms of others and of meeting the just requirements of morality, public order and the general welfare in a democratic society.


Elemen-Elemen Demokrasi
Key Elements of Democracy

Mengapa Kita Mesti Mengundi
Why Should We Vote

Bahan Bacaan

 • Video: Mengapa Kita Mesti Mengundi
  Setiap undi memainkan peranan besar dalam menentukan masa depan negara dan kehidupan seharian kita. Gaji kita, kemudahan awam, kelajuan internet, semuanya boleh diubah jika kita pergi mengundi! Tidak percaya?
 • Video: Elemen-Elemen Demokrasi
  Seringkali kita mendengar perkataan demokrasi. Tetapi, apakah maksud sebenar demokrasi?
 • Mampukah Muhyiddin Bertahan? (28 April 2021)
  Harapan besar buat rakyat adalah untuk kembali menikmati kehidupan lebih baik. Begitu mustahak bagi setiap pemimpin sedar bahawa ketidakstabilan politik hari ini sebenarnya merugikan rakyat terbanyak. Tidak ada jalan pintas melainkan pemimpin negara kembali ke pangkuan rakyat dan membantu mereka membina semula kehidupan yang terjejas teruk akibat pandemik. Tetapi, adakah pemikiran ini sudah menjadi keutamaan pemimpin negara atau melihat tinjauan ini untuk menuju pilihan raya?
 • Parlimen belum juga guna teknologi setelah pandemik (24 Januari 2021)
  Kita harus akui Parlimen Malaysia masih jauh dalam mengadaptasi persidangan Parlimen secara maya. Usaha mengadaptasi teknologi kepada institusi Parlimen perlu diperbahaskan secara rancak. Ia tidak seharusnya tertumpu kepada krisis hari ini, tetapi melihat kepada persediaan Parlimen untuk menempuh cabaran pada masa hadapan. Peristiwa pihak kerajaan meminggirkan peranan Parlimen sewaktu pandemik tidak boleh diulang lagi agar ia tidak menyusahkan generasi akan datang.
 • Adakah Covid-19 mengubah politik negara? (13 April 2020)
  Fakhrurrazi Rashid, CIVICA Research Associate & Koordinator Program, Research For Social Advancement (REFSA) Covid-19 telah mengembalikan kuasa agak luas kepada parti pemerintah yang belum berhadapan dengan ujian sokongan majoriti di Parlimen, ujar Fakhrurrazi Rashid. Pandemik Covid-19 sebenarnya telah memberi kesan kepada situasi politik dunia dan negara. Meskipun ada yang cuba untuk melakukan ‘gencatan senjata’ dalam perbezaan […]
%d bloggers like this: